Networking-ul este una dintre cele mai eficiente metode de interacțiune şi generare de informații, ajutându-ne să ajungem la persoanele ce ne pot sprijini în îndeplinirea obiectivelor propuse. Prin networking poți primi și oferi sfaturi fără nici o presiune și poți afla lucruri utile într-o discuție lejeră. Este o situație win-win (de schimb reciproc) pentru toți cei implicați.

Networking-ul este o modalitate foarte bună de a iniția contacte cu potențialii clienți, parteneri sau angajatori. Se poate apela la cunoștințele care fac parte din rețea pentru a genera noi oportunități de afaceri sau pentru recrutarea unor viitori angajați. Este și o modalitate foarte bună de a identifica cele mai bune practici de afaceri şi ne putem inspira din modele de afaceri de succes. Putem afla care sunt noutățile tehnice, manageriale sau practice în domeniul în care activăm.

Prin networking îți creezi relații, care se pot transforma în prietenii sau parteneriate de afaceri foarte ușor, îți poți îmbunătăți relațiile cu colegii de la birou și îți poți găsi mult mai ușor clienții potriviți. O rețea de contacte de afaceri sau profesională facilitează traseul în piața de profil şi reprezintă o modalitate de a ajunge la factori de decizie la care ar fi foarte dificil să ajungem prin utilizarea metodelor convenționale de abordare.

Networking-ul este o modalitate foarte bună de a-ți găsi noi potențiali clienți, de a pune bazele unor noi parteneriate și de a avea acces la informație nouă. Altfel spus, poți să pui umărul la dezvoltarea business-ului pe care îl reprezinți și poți apela la cunoștințele care fac parte din rețeaua ta pentru a genera noi oportunități de afaceri. În primul rând trebuie să îți definești obiectivele și apoi să îți creezi o strategie prin care să le atingi.